Praktijkinformatie
Via het submenu kunt u alle relevante informatie over de praktijk terug vinden.
Openingstijden
De praktijk is geopend op iedere werkdag van
8.00 tot 17.00 uur
Afspraak maken
Spreekuur op afspraak
Het spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag. Voor het spreekuur moet u altijd vooraf een afspraak maken. Telefoon: 0118-760006
U kunt voor een afspraak de praktijk bellen op werkdagen tussen 8.00 en 10.00 uur.Voor korte vragen kunt u ook gebruik maken van het telefonisch spreekuur, iedere dag tussen 13.00 en 13.30 uur.
Bij het maken van een afspraak kan de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Meer tijd
Heeft u meerdere klachten of vragen? Geef het aan bij het maken van de afspraak, we kunnen er rekening mee houden in onze agenda.
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, dan kan de huisarts u ook thuis bezoeken. De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt. Het huisbezoek is NIET bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het gewone spreekuur te komen.
Spreekuur assistente
U kunt bij de assistente een afspraak maken voor het assistentespreekuur. U kunt bij haar terecht voor:
-Het verbinden van wonden
-Het verwijderen van hechtingen
-Het geven van injecties
-Reizigersvaccinaties
-Bloeddrukcontrole
-Controle bloedsuiker
-Urineonderzoek
-Zwangerschapstest
-Wrattenbehandeling
-Oren uitspuiten
-Uitstrijkjes
-Screeningsonderzoek SOA’s
– MRSA kweek (in geval u recent in een buitenlands ziekenhuis bent geweest en voor een vervolg in een Nederlands ziekenhuis behandeld moet worden)
Huisbezoek
Huisbezoek
Visites worden uitsluitend op medische indicatie afgelegd en dienen voor 10.00 te worden aangevraagd. Omdat er in de praktijk meer onderzoeks-en behandelmogelijkheden zijn is het, indien mogelijk, beter om naar de praktijk te komen.
Telefonisch spreekuur
Telefonisch spreekuur
Het nummer voor het telefonisch spreekuur is: 0118-760006.
Voor korte vragen en informatie over uitslagen kunt u gebruik maken van het telefonisch spreekuur. Dat heeft als voordeel dat u niet naar de praktijk hoeft te komen.
Het telefonisch spreekuur is op iedere werkdag tussen 13.00 en 13.30 uur
Spoedgevallen
Bel eerst 112 bij een levensbedreigende situatie
08.00 – 17.00 uur (werkdagen): 0118-760005.
Bij verwondingen of spoedeisende klachten kunt u direct naar de praktijk komen. De praktijk is geopend op werkdagen . Als u belt dat u eraan komt, kan de huisarts alvast rekening houden met uw komst.
17.00 – 08.00 uur en in het weekend/feestdagen: 0900-1985
Huisartsenpost Walcheren
Krooneveldweg 6
Middelburg
Avond-,nacht- en weekenddienst
Avond/nacht 18.00 – 08.00 uur, weekend en feestdagen Huisartsenpost Walcheren Kroneveldweg 6 Middelburg Telefoon: 0900-1985
Houdt bij het maken van een afspraak uw verzekeringsgegevens bij de hand.
De komende jaren worden de huisartsenpraktijken en huisartsenposten in de regio door een computersysteem aan elkaar gekoppeld. Hierdoor wordt het mogelijk dat de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt, op de huisartsenpost kunnen worden opgevraagd. U kunt bezwaar maken tegen deze inzage door een bezwaarformulier in te vullen. Dit formulier dient u bij uw huisarts in te leveren. Omdat het niet beschikbaar stellen van uw gegevens ongewenste gevolgen kan hebben, adviseren wij u dit eerst met uw huisarts te bespreken. Zie ook de tekst van de folder “Uw medisch dossier op de huisartsenpost”.
Praktijkverpleegkundige
De taak van een praktijkverpleegkundige is gericht op de zorgverlening aan mensen met een chronische aandoening. Het gaat daarbij vooral om patiënten met diabetes mellitus, longaandoeningen (astma/COPD) en cardiovasculaire risico’s (bijvoorbeeld hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol) het zogenaamde CVRM spreekuur. Daarnaast zet de praktijkverpleegkundige zich in voor de preventie van allerlei chronische aandoeningen en/of complicaties. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het begeleiden van ouderen, begeleiden bij stoppen met roken en het voorkomen of doen verminderen van overgewicht. Waar nodig kan zij u doorverwijzen naar andere hulpverleners. In de uitvoering van deze taken werkt ze onder verantwoordelijkheid van de huisarts. Zij heeft haar eigen spreekuren waarin ze de patienten begeleidt en zo nodig overleg heeft met de huisarts.
De praktijkverpleegkundige heeft in onze praktijk spreekuur op maandag, dinsdag en donderdag. U kunt de assistente bellen om met haar een afspraak te maken.
.
.
Homeopathische behandeling
Dr.Crama is ingeschreven als arts voor intergrale geneeskunde, specialisatie homeopathie, in het register van de AVIG (Artsen Vereniging voor Integrale Geneeskunde). Zie www.avig.nl
Veel klachten en ziekten kunnen ook homeopathisch behandeld worden. Meestal kost dit meer tijd, met name omdat vragen gesteld moeten worden over vele aspecten van lichaam en geest. Dit is noodzakelijk om een behandeling op “maatwerk” te geven. Indien u een afspraak maakt, wilt u dan bij de assistente aangeven dat het om een homeopathische behandeling gaat zodat zij daar meer tijd voor reserveren in de agenda?
Wat is homeopathie?
Het principe is eenvoudig: een stof (een mineraal, plant of dierlijk product) die in staat is bepaalde verschijnselen op te roepen, is – als geneesmiddel – ook in staat dergelijke verschijnselen te genezen. Kortweg: SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR (het gelijkende wordt genezen door het gelijkende) Koffie bijvoorbeeld kan slapeloosheid veroorzaken (bij overmatig gebruik of bij gevoelige mensen). Als homeopathisch geneesmiddel (Coffea) kan koffie bepaalde vormen van slapeloosheid verhelpen.
Dokter Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ontdekte in 1790 dit principe toen hij een beetje kina-bast innam (de ruwe vorm van kinine). Hij kreeg alle verschijnselen van malaria, terwijl kinine juist bekend stond als een goed geneesmiddel tégen malaria. In zijn verdere leven heeft zo’n tachtig geneesmiddelen onderzocht door ze zelf in te nemen en nauwkeurig te registeren welke verschijnselen er optraden. Sindsdien zijn de proefnemingen doorgegaan. We kennen inmiddels zo’n paar duizend geneesmiddelen en het onderzoek gaat vandaag nog steeds door.
Waaruit bestaan homeopathische geneesmiddelen?
Homeopathische geneesmiddelen zijn afkomstig van mineralen, planten of dierlijke producten – dus ze zijn puur natuur. Allemaal zijn ze getest op mensen, uiteraard in een veilige dosering. Dierproeven zijn dus niet nodig!
Omdat sommige stoffen in een normale dosering gevaarlijk kunnen zijn, is Hahnemann zijn geneesmiddelen gaan verdunnen en schudden. Hij noemde dat ‘potentiëren’, krachtiger maken. In de praktijk bleek namelijk dat door het potentiëren de schadelijke bijwerkingen verdwenen en de genezende stimulans juist toenam! Dit verdunnen en schudden gebeurt in stappen van 1 op 10 (D-potenties), 1 op 100 (C- of K-potenties) of 1 op 50.000 (LM- of Q-potenties).
Homeopathische geneesmiddelen worden in druppel-, korrel- of tabletvorm gegeven. Melksuikerkorrels of -tabletten worden daartoe in de gepotentieerde, geneeskrachtige vloeistof gedrenkt.
Hoe kan zo een kleine dosis geneesmiddel toch lichamelijk effect hebben?
Hoewel we nog steeds niet precies weten hoe homeopathische geneesmiddelen precies werken, is er onomstotelijk bewijs dat homeopathische medicijnen actief zijn en dat een homeopathische behandeling een genezend effect kan hebben. Homeopathische geneesmiddelen blijken ook te werken bij baby´s en dieren (honden, katten, paarden en koeien) bij wie het placebo effect (dat je geneest omdat je gelooft dat je een goed medicijn hebt) niet kan optreden.
Daarnaast zijn er natuurlijk de gedocumenteerde resultaten van duizenden artsen die homeopathische geneesmiddelen voorschrijven of van hun miljoenen patiënten die homeopathie gebruiken. Deze resultaten laten zien dat die kleine, op het individu afgestemde doses heel effectief zijn voor de gezondheid.
Het is belangrijk te weten dat die kleine doses natuurlijk alleen hun werk kunnen doen als de persoon daar gevoelig voor is. Het gaat er dus om dat de arts het juist middel kiest. Als het verkeerde middel wordt gekozen, gebeurt er niets. Als het goede middel gekozen wordt, gedraagt het middel zich als katalysator van het eigen afweersysteem van de persoon in kwestie. Zodat de persoon uiteindelijk op eigen kracht geneest.
Werken homeopathische geneesmiddelen langzaam?
Bij acute aandoeningen zoals koorts, werken homeopathische geneesmiddelen normaal gesproken snel. Bij chronische aandoeningen werken homeopathische middelen meteen maar een totale genezing duurt beduidend langer
In tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen die meteen werken maar vaak alleen de symptomen bestrijden, mobiliseren en versterken homeopathische middelen de bestaande genezende krachten die er van nature al zijn.
Wat is het verschil tussen klassieke en klinische homeopathie?
De naam ‘klassieke homeopathie’ geeft aan dat er gewerkt wordt volgens de richtlijnen van Hahnemann. Dat betekent dat bij het zoeken naar een passend geneesmiddel men niet alleen kijkt naar de klacht of ziekte waar iemand mee komt maar er ook naar de diepere oorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk. Het geneesmiddel moet passen bij de gehele mens. Bij de ‘klinische homeopathie’ worden beproefde geneesmiddelen vooral voorgeschreven op basis van alleen de klachten.
Wat is het verschil tussen homeopaten en homeopathisch artsen?
In Nederland zijn er ruim 400 artsen die homeopathie toepassen. De artsen die lid zijn van de Artsenvereniging voor homeopathie (VHAN) hebben na of tijdens hun geneeskundestudie (klassieke) homeopathie gestudeerd. Ongeveer 100 van hen zijn tevens huisarts of specialist. De andere 300 hebben zich helemaal toegelegd op de homeopathie en werken naast en vaak in nauwe samenwerking met huisartsen en specialisten.
Er zijn ook ongeveer 600 ‘klassiek homeopaten’. De meeste van hen zijn geen arts. Als zij lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Klassieke Homeopathie (NVKH) hebben zij onderwijs gevolgd zowel in homeopathie als in medische basisvakken. Ze hebben ook een praktijkstage gevolgd. Zij zijn evenals homeopathisch artsen goed opgeleid om een homeopathische diagnose te stellen en patiënten op grond daarvan te behandelen. Zij kunnen echter geen medische diagnose stellen of patiënten onderzoeken of regulier behandelen. Daarvoor zijn zij aangewezen op de samenwerking met (huis)artsen of medisch specialisten.
Wanneer kan ik homeopathie gebruiken?
Homeopathie is heel goed zelf toe te passen bij kleine ongemakken of lichte verwondingen, blessures en acute ziekten (zoals griep en infectieziekten). Hiervoor worden regelmatig cursussen gegeven door een VHAN arts. De grote kracht van de homeopathie ligt vooral in de behandeling van chronische aandoeningen. Voorbeelden zijn luchtwegaandoeningen, gewrichtsklachten, ontstekingen, huidaandoeningen, allergieën, maagdarmstoornissen, hoofdpijnen, slaapproblemen, maar ook klachten van psychische aard. Uiteraard zijn niet alle ziekten homeopathisch te genezen, maar in de praktijk blijkt dat er in zo’n 70% van de gevallen een duidelijke verbetering van de klachten optreedt. Als er een passend geneesmiddel gevonden wordt, zal in ieder geval de kwaliteit van leven verbeteren. Mensen voelen zich beter, ze zitten ‘beter in hun vel’.
Kun je homeopathische geneesmiddelen gebruiken naast reguliere medicatie?
Ja, in het algemeen kunnen homeopathische geneesmiddelen heel goed gebruikt worden naast reguliere medicijnen. Ze kunnen zelfs meehelpen om de bijwerkingen van gewone medicijnen te verminderen. Er zijn natuurlijk veel aandoeningen waarbij mensen niet zomaar zonder reguliere medicijnen kunnen, bijvoorbeeld bij suikerziekte en een te langzame schildklier. Pijnstillers, ontstekingsremmers, middelen tegen hoge bloeddruk of astma kunnen niet zomaar worden verminderd of gestopt. Als homeopathie eenmaal aanslaat, kan er wellicht geminderd worden met reguliere middelen. Maar dan altijd in overleg met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven.
Voor wie is homeopathie geschikt?
Voor iedereen – mens en dier – van pasgeborenen tot hoogbejaarden! Kinderen reageren vaak wat sneller en gemakkelijker dan ouderen. Ze krijgen ook gemakkelijker hoge koorts en komen eerder van hun griep af dan ouderen. Bovendien is hun lichaam meestal minder belast met medicijnen en schadelijke stoffen.
Moet je geloven in homeopathie voordat het werkt?
Nee, hoewel vertrouwen wel belangrijk is in iedere arts-patiënt relatie. Iedere behandeling, regulier of homeopathisch, heeft een bepaald placebo effect, dat is het effect dat optreedt als je gelooft in een behandeling. Dat homeopathie meer effect heeft dan het placebo effect, wordt duidelijk doordat het ook bij baby´s en dieren genezing brengt.
Wordt homeopathie vergoed?
Op dit moment worden de consulten van AVIG-artsen door de meeste verzekeringen grotendeels vergoed uit de fondsen van aanvullende verzekeringen. Ditzelfde geldt voor de geneesmiddelen die zij voorschrijven.
Begeleiding door Coach & Counselor
De Coach & Counselor kan u ondersteunen bij levensvraagstukken, persoonlijke groei en ontwikkeling. Maar ook bij privé- en werkgerelateerde problemen en bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Gedurende een coaching of counselingtraject van ongeveer vijf tot acht sessies, wordt u bewust van uw mogelijkheden. Ook reikt de counselor u instrumenten aan waardoor u meer vaardigheden en capaciteiten krijgt om uw zelfredzaamheid en probleemoplossend vermogen te vergroten.
De kosten van het consult worden vergoed middels de regeling POH GGZ.
U kunt een afspraak maken via de assistente.